Ans: Andaman and Nicobar Island 
2) Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights because: 
(a) Produce heat and radiate it towards earth 
(b) Reflect back the heat given off earth 
(c) Absorb heat from the atmosphere and send to earth 
(d) None of these 
Ans: b
3) Rocket works on the principle of: 
(a) Conservation of Linear Momentum 
(b) Conservation of Mass 
(c) Conservation of Energy 
(d) Conservation of Force 
Ans: a
4) The base of the hens decimal number system is: 
Ans: 16 
5) Which of the following is a conventional source of energy?  
(a) Solar      (b) Wind   (c) Hydro Power            (d) Geothermal 
Ans: c
6) A substance which can act both as an acid and a base is known as: 
(a) Amorphous   (b) Amphoteric   (c) Allotropic (d) None of these  
Ans: b
7) Lightning conductors are made of: 
(a) Copper           (b) Aluminum              (c) Iron      (d) Tungsten 
Ans: a
8) A violin has four strings but only two of them are used, the other two strings exist to produce: 
(a) Resonance               (b) Bass      (c) Pitcher           (d) Beats 
Ans: d
9) Which of the following solvents is used for dry cleaning of cloths? 
(a) Chloroform             (b) Acetone
 (c) Alcohol                   (d) Carbon Tetra Chloride
Ans: c
10) Jawahar Rozgar Yojana was started by: 
(a) Jawaharlal Nehru             (b) Rajiv Gandhi 
(c) Indira Gandhi                   (d) Sanjay Gandhi 
Ans: b
11) Which among the following is not a social networking site?
 (a) Instagram     (b) Epic       (c) Twitter                    (d) Pinterest 
Ans: b
12) The employment guarantee scheme, a rural work programme was first started in: 
Ans: Maharashtra 
13) Prime Minister launched Sansad Adarsh Gram Yojana on the birth anniversary of:
 (a) Pandit Deen Dayal Upadhyaya           (b) Mahatma Gandhi 
(c) Vir Savarkar                                         (d) Jayaprakash Narayan 
Ans: d
14) The fund sharing for Swatch Bharat Abhiyan between the Central and State goverment is: 
(a) 75%-25%       (b) 60%-40%       (c) 80%-20%     (d) 50%-50% 
Ans: a
15) Anthyodaya Diwas is observed on: 
Ans: September 25
16) The food grains allocated through Anthyodaya Anna Yojana scheme is: 
(a) 30 kgs of Rice and Wheat         (b) 30 kg Rice and 20 kg Wheat 
(c) 351cgs of Rice and Wheat                    (d) 10 kg of Rice and Wheat 
Ans: c
17) She Taxi' is an innovative project launched by: 
(a) Kudumbasree (LSGD) 
(b) Gender Park (Social Justice Department) 
(c) Motor Vehicle Department 
(d) Police Department 
Ans: b
18) The present wages under MNREGS in Kerala is   per day. 
(a) Es 221    (b) Rs 227                    (c) Rs 229            (d) Rs 231 
Ans: c
19) Which scheme was launched on 28th October 2014 for the welfare of tribal people? 
(a) IAY                          (b) SAGY 
(c) Gothra Saradhi       (d) Vanbandhu Kalyan Yojana
Ans: d
20) All of the following are examples of input except: 
(a) Seamier          (b) Mouse            (c) Printer           (d) Keyboard 
Ans: c
Qns. 21 & 22: In which part of the sentence is the mistake:
21. The Prime Minister apprised (a)/the President the serious (b)/drought situation (c)/in the country (d). 
Ans: b (Add ‘of’ after President) 
22. Gopal and myself (a)/will take care of (b)/the invitees attending (c)/the function (d). 
Ans: a (Use ‘I’ in place of ‘myself’)  
Qns. 23 & 24: Choose the correct phrasal verb to fill in the gap: 
23. He usually _____ at the most unearthly hours. 
(a) turns in          (b) turns up        (c) turns on         (d) turns on 
Ans: b
24. He _____ early in the morning so that he would reach there in time. 
(a) got out           (b) made out        (c) set out                    (d) drew out 
Ans: c
25. Choose the right group of words to fill in the gap: 
       She accused her husband _____ on her. 
(a) to cheat          (b) for cheating   
(c) of cheating     (d) for having cheated 
Ans: c
26. Choose the word that is opposite in meaning to the given word: 
      Inevitable: 
(a) unavoidable    (b) indispensable         (c) clever     (d) uncertain 
Ans: d
27. Choose a suitable synonym for ‘lenient’: 
(a) merciful          (b) severe           (c)vehement        (d) partial 
Ans: a
28. Choose a suitable preposition for the blank in the sentence: 
      True education does not consist simply _____ being taught facts. 
(a) of          (b) in           (c) with      (d) at 
Ans: a
29. If you were careful, you _____ your boss. 
(a) will not disobey                 (b) would not have disobeyed 
(c) had not disobeyed              (d) would not disobey 
Ans: b
30. In case you _____ my uncle at the party, please tell him to expect a call from me this evening. 
(a) met       (b) will met         (c) meet     (d) would meet 
Ans: c
31. Don't forget that a good diet is _____ to health. 
(a) beneficial       (b) beneficent      (c) beneficiary    (d) benefice 
Ans: a
32. 'A pipe dream' means: 
(a) a pleasant dream              (b) a shocking dream 
(c) an impracticable dream   (d) sheer nonsense 
Ans: c
33. Ammu takes after her mother. 'Takes after' means. 
(a) follows            (b) imitates         (b) obeys     (d) resembles 
Ans: d
34. One word 'a job with high salary but little responsibility' is: 
(a) sinecure         (b) chauffer         (c) sycophant       (d) cynosure 
Ans: a
35. A swarm of flies; a _____ of fish. 
(a) throng             (b) shoal              (c) brood            (d) grove 
Ans: b
36. The young one of an elephant is called a _____.
(a) cub                  (b) kid                 (c) calf                 (d) colt 
Ans: c
37. Lions roar; horses _____. 
(a) bleat               (b) neigh              (c) gibber            (d) low 
Ans: b
38. They have increased the prices of petroleum products several times. 
      (Choose the correct passive form.) 
(a) The prices of petroleum products have been increased several  times.
 (b) The prices of petroleum were increased several times by them. 
(d) The prices of petroleum products had been increased several times. 
(d) Several times the prices of petroleum products increased by them. 
Ans: a
39. He said, "You have to finish the work by tomorrow evening." 
      (Choose the most appropriate indirect form of the speech.)
 (a) He said you have to finish the work by the next day evening. 
(b) He said I had to finish the work by the next day evening. 
(c) He told me that I have to finish the work by tomorrow evening. 
d) He told I had to finish the work by the next day evening. 
Ans: b
40. As slippery as an eel; as _____ as a snail. 
(a) sluggish          (b) slow      (c) sure      (d) steady    
Ans: b
 


 
 
 
 
