Ans: President
2. In Uttar Pradesh, the seat of High Court is:
Ans: Allahabad
3. Which is the only Union Territory that has its own High Court?
Ans: Delhi
4. In which case Supreme Court ruled in 1978 that the right to life under Article 21 of the Constitution cannot be suspended even in an emergency?
Ans: Maneka Gandhi v. Union of India
5. Which one of the following Act is not passed by the joint session of the Indian Parliament?
(a) Dowry Prohibition Act
(b) Banking Service Commission Repeal Bill
(c) Prevention of Terrorist Activities Act
(d) Anti Defection Act
Ans: d
6. Who among the following is called 'the first among the equals'?
(a) Speaker (b) Prime Minister
(c) President (d) Opposition Leader
Ans: b
7. In how many ways members to the Legislative Council are elected?
Ans: 5
8. In parliamentary government, ministers remain in office so long as they enjoy:
(a) Confidence of popular chamber of legislature
(b) Confidence of upper house of legislature
(c) Support of armed forces
(d) Popular support
Ans: a
9. In terms of parliamentary terminology, what do we call a rule of legislative procedure under which a further debate on a motion can be stopped?
(a) Closure (b) Guillotin (c) Expunction (d) Recess
Ans: a
10. In the case of resignation, a member of Lok Sabha most submit his resignation to:
Ans: Speaker
11. Who decides reasonableness of restrictions imposed on the Fundamental Rights?
Ans: Supreme Court and High Court
12. Who drafted the preamble?
Ans: Jawaharlal Nehru
13. Who elected the members of the Constituent Assembly?
Ans: Provincial Assemblies
14. India opted a federal form of government because of:
(a) Cultural integration
(b) Vast territory
(c) Linguistic and regional diversity
(d) Administrative convenience
Ans: c
15. Indian Councils Act 1909 was also known as:
Ans: Mints-Morley Reforms
16. Indian Legislature was made bicameral for the first time in through:
Ans: Govt. of India Act, 1919
17. Who elects the deputy chairman of Rajya Sabha:
Ans: All the members of Rajya Sabha
18. If the post of president is vacant, a new president will be elected within _____ months
Ans: 6
19. In which case the Supreme Court of India held that the preamble is a part of the Constitution?
Ans: Keshavananda Bharati Case
20. In 1993, National Human Rights Commission is established under the ______:
Ans: Protection of Human Rights Act
21. Who described 'Directive Principles' as a cheque payable by the bank when able only when the resources of the bank permit?
Ans: KT Shaw
22. In which country, people participate in the amendment of the constitution?
Ans: Switzerland
23. In which kind of emergency can the salaries of even Supreme Court Judges be reduced?
Ans: Financial
24. In which part of the Constitution Directive Principles of State Policy are included?
Ans: IV
25. The power to control the expenditure of the Government of India rests exclusively with the:
Ans: Parliament

