Ans: A false start
2. With which sports item is the foul card of red and black card is associated? 
Ans: Athletics 
3. The famous Ansari. X Prize is associated with which field? 
Ans: Space exploration 
4. Which Belgian born Indian economist had conceptualized & drafted the first version of the National Rural Employment Guarantee Act? 
Ans: Jean Dreze 
5. In which European city is the World Diamond Centre situated? 
Ans: Antwerp (Belgium) 
6. Which place is affected by the local wind of 'Sundowner'? 
Ans: California (USA) 
7. Which country's ongoing wildfire is 'the Blue Cut'? 
Ans: USA (California) 
8. What is measured with the help of the Medvedev-Sponheuer-Karnik Scale? 
Ans: Intensity of earthquake 
9. Where is the headquarters of the Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM)? 
Ans: Pune 
10. Which Indian State's highest peak is Mullayanagiri? 
Ans: Karnataka 
11. Which chemical has the nickname of 'the Butter of Zinc'? 
Ans: Zinc Chloride 
12. What is the cause of the disease 'Monday Morning Fever'? 
Ans: Exposure to fumes 
13. Which former World number-1 woman tennis player is the founder of the non-profit foundation 'Children for Tomorrow? 
Ans: Steffie Graph 
14. Which world famous scientist's biography is 'Subtle is the Lord'? 
Ans: Albert Einstein 
15. Which Indian mountain range's highest point is the Sad-Bhawna Shikhar? 
Ans: The Vindhyas 
16. In which Indian city is the Dumna Airport situated? 
Ans: Jabalpur (Madhya Pradesh) 
17. .The soldiers from which country became the first foreign military contingent to take part in India's Republic Day parades? 
Ans: France 
18. In which celestial body is the famous Hippalus Crater situated? 
Ans: Moon 
19. Which Australian city is situated near the famous Botany Bay? 
Ans: Sydney 
20. Which Christian movement was founded by William Booth in 1865? 
Ans: The Salvation Army 
21. 'A people that values its privileges above its principles soon loses both'- Whose words are these? 
Ans: Dwight Eisenhower 
22. In which year was India's Coal industry nationalized? 
Ans: 1973 
23. Which country's largest bank is the Bank Hapoalim (The Worker's Bank)? 
Ans: Israel 
24. Which chemical compound is the main constituent of the natural gas? 
Ans: Methane 
25. In the International System of Units, mole is the unit of _____?  
Ans: Amount of substance
 


 
 
 
 
