Latest Current Affairs of July 2016

1. Who won the 2016 Formula-1 European Grand Prix?
Ans: Nico Rosberg

2. Where was the 2016 Archery World Cup held?
Ans: Antalya, Turkey

3. Name the recently re-opened stadium in Jaffna, which had been renovated by the Indian government.
Ans: Duraiappah Stadium

4. Which public sector company has manufactured the indigenous Basic Trainer Air craft HTT-40?
Ans: Hindustan Aeronautics Limited

5. Name the three women pilots inducted into the Indian Air Force for the first time.
Ans: Bhawana Kanth, Avani Chatuvedi and Mohana Singh

6. Who is the new chairman of the International Chamber of Commerce? 
Ans: Sunil Mittal

7. What is the official slogan of the 2016 Rio Olympic and Paralympics Games?
Ans: 'A New World'

8. Which Hollywood actress was recently appointed as UN Women Goodwill Ambassador?
Ans: Anne Hathway

9. Which land and inland water transit facility through Bangladesh has reduced the Kolkata-Agarthala distance from 1600 km to 800 km?
Ans: Kolkata-Ashuganj-Tripura Transit Facility

10. The union government has given approval for enhancing the retirement age of government doctors in Central Health Services to how many years? 
Ans: 65

 11. Which Canadian writer was selected for the 2016 Pen Pinter Prize?
Ans: Margaret Atwood

12. The Union Cabinet has approved the merger of how many associate banks with the State Bank of India?
Ans: Five

13. Who was elected president of the 71st session of the United Nations 'General Assembly?
Ans: Peter Thomson (Fiji)

14. Which is the first mammal species which has become extinct by human induced climate change?
Ans: Australian Great Barrier Reef Rodent

15. Who is the new director general of Doordarshan?
Ans: Supriya Sahu

16. World Refugee Day was observed on:
Ans: June 20.
         International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict was observed on June 19.

17. The President of India, Pranab Mukherjee, has recently received the highest civilian award of which West African country?
Ans: Ivory Coast.
                            The award, National Order of the Republic of Ivory Coast, was presented to him during his two day visit to the country

18. Who won the 2016 Champions Trophy Hockey title?
Ans: Australia.
                        They defeated India 3-1 in the final

19. How many police stations located along India's coastline have been empowered by the Union Home Ministry to register and investigate crimes committed within the country's exclusive economic zone (EEZ)?
Ans: Ten
     Kochi is one among the ten police stations.

20. World Day to Combat Desertification was observed on: 
Ans: June 17

·        World Blood Donor Day was observed on June 14.

·        World Elder Abuse Awareness Day was observed on June 15.

Associate banks of SBI:
                (i) State Bank of Bikaner and Jaipur
                (ii) State Bank of Hyderabad
                (iii) State Bank of Mysore
                (iv) State Bank of Patiala
                (v) State Bank of Travancore
                             Along with these banks, the Bharatiya Mahila Bank will also be merged with the SBI.

The PEN Pinter Prize was set up in memory of the Nobel Prize winning playwright Harold Pinter. It is awarded annually to a writer of outstanding literary merit from Britain, the Republic of Ireland or the Commonwealth.

Exclusive Economic Zone of India stretches to 200 nautical miles from the coast, while territorial waters end at 12 nautical miles.
Tags