Objective Questions About India

1. Which in river has its source near Betul in Madya Pradesh?
(a) Mahe    (b) Sabarmati   (c) Tapti  (d) Mahanadi
Ans: c

2. Which is, regarded as the head stream of Ganga?
(a) Alakananda      (b) Mandakini 
(c) Bhagirathi        (d) Dhauliganga
Ans: c


3. The river originates from the Chotanagpur plateau in Jharkhand:
(a) Sharavati        (b) Damodar       (c) Hugly   (d) Mahanadi
Ans: b

4. The river which originates from Annasagar in Rajasthan:
(a) Mahe    (b) Sabarmati      (c) Narmada        (d) Luni
Ans: d

5. The river that originates at Manpura, south of Mhow town, near Indore, on the south slope of the Vindhya Range in Madhya Pradesh:
(a) Chambal        (b) Ken       (c) Betwa   (d) Narmada
Ans: a

6. Which is not correctly matched?
(a) Digboi-petroleum             (b) Roorkie- Engineering University
(c) Avady- Gold mine             (d) Anand-Amul dairy
Ans: c (Heavy Vehicles Factory)

7. Cambay is famous for:
(a) Petroleum      (b) Woolen products   (c) Locomotive    (d) Dairy
Ans: a

8. Cherrapunji which experiences heavy rainfall is in the state of:
(a) Assam   (b) Meghalaya     (c) Manipur        (d) Mizoram
Ans: b

9. Mira Bhai's temple is located at:
(a) Jaipur   (b) Chittorgarh   (c) Bhopal                    (d) Agra
Ans: b

10. The Manchester of South India:
(a) Chennai          (b) Madurai         (c) Trichy   (d) Coimbatore
Ans: d

11. The hill station Darjeeling is in the state of:
(a) HP        (b) Haryana         (c) Uttarakhand            (d) West Bengal
Ans: d

12. Which hill station is not in Uttarakhand?
(a) Guhnarg        (b) Almora                    (c) Mussorie        (d) Nainital
Ans: a

13. Which is not correctly matched?
(a) Panchmarhi-Madhya Pradesh   (b) Coonoor- Karnataka
(c) Kasauli- Himachal Pradesh       (d) Mahabaleswar- Maharashtra
Ans: b (Tamil Nadu)

14. The only hill station in Rajastan:
(a) Jaisalmer       (b) Banner                   (c) Mount Abu   (d) Kota
Ans: c

15. The highest hill station in south India:
(a) Kodaikanal     (b) Coonoor         (c) Yercaud    (d) Udagamandalam
Ans: d

16. The largest dome in. India is Gol Gumbaz. It is in the state of:
(a) Karnataka      (b) UP       (c) Bihar     (d) West Bengal
Ans: a

17. The largest Gurudwara in India is Golden Temple. It is in:
(a) UP        (b) Punjab          (c) Bihar     (d) Madhya Pradesh
Ans: b

18. The largest fresh water lake in India is Kolleru. It is in:
(a) Kashmir         (b) Orissa   (c) Andhra Pradesh      (d) Telengana
Ans: c

19. The largest library hi India is National Library. It is in:
(a) New Delhi      (b) Mumbai         (c) Kolkata                  (d) Hyderabad
Ans: c

20. The largest mosque in India is Juma Masjid built by Shah Jahan. It is at:
(a) Agra      (b) Allahabad      (c) Kolkata          (d) Delhi
Ans: d