(a) Muzhappilangad     (b) Kovalam  
(c) Payyambalam (d) Asokam
(c) Payyambalam (d) Asokam
Ans: a
2. Electricity agitation in Kerala held in: 
(a) 1956      (b) 1966     (c) 1936     (d) 1946 
Ans: c
3. The first malayali to become the Governor: 
(a) V. Viswanathan       (b) B. Ramakrishna Rao 
(c) V.P. Menon             (d) P.S. Rao 
Ans: c
4. The Jewish synagogue in Kerala is situated at: 
(a) Thalassery               (b) Mattancherry  
(c) Irinjalakuda             (d) Pathanamthitta 
Ans: b
5. ‘Jathikkummi' is a work written by: 
(a) Sreenarayana Guru          (b) Pandit Karuppan 
(c) Sahodaran Ayyappan       (d) Kumaranasan 
Ans: b
6. Pathiramanal Island is in: 
(a) Pookodu lake                    (b) Vembanad lake 
(c) Vellayani lake           (d) Sasthamkotta 
Ans: b
7. Which ruler is known ‘Marthandavarma of Kochi'? 
(a) Paliathachan           (b) Sakthan Thampuran 
(c) Lord Mornington    (d) Lord Wellington 
Ans: b
8. The famous slogan "American model Arabi Kadalil" is related to: 
(a) Kayyur revolt                     (b) Kurichiyar revolt 
(c) Punnapra vayalar revolt   (d) Nivarthana agitation 
Ans: c
9. The first Malayali to become the defence minister of India. 
(a) A.K. Antony            (b) V.K. Krishna Menon 
(c) V.P. Menon             (d) John Mathai 
Ans: b
10. The seat of the Thunchat Ezhuthachan Malayalam University: 
(a) Thiruvananthapuram       (b) Kalady  (c) Tirur     (d) Kozhikode 
Ans: c
11. Which of the following salts will impact green colour in fire works?
(a) Barium salts            (b) Nickel salts    
 (c) Calcium salts         (d) Strontium salts
Ans: a
12. The only bone in the human body that is not connected to another bone. 
(a) Fibula    (b) Tarsals          (c) Metatarsals    (d) Hyoid 
Ans: d
13. Minimum distance required between the sound source and the reflecting surface for the production of echo:  
(a) 15.5m    (b) 25.2m  (c) 17.2 m  (d) 9.8 m 
Ans: c
14. The organic acid present in tomato: 
(a) Oxalic acid     (b) Acetic acid     (c) Lactic acid     (d) Citric acid 
Ans: a
15. The vegetation of desert is called: 
(a) Xerophytes     (b) Mesophytes   (c) Halophytes   (d) Hydrophytes 
Ans: a
16. Which one of the following is responsible for converting milk to curd? 
(a) Virus     (b) Bacteria         (c) Fungi     (d) Protozoa 
Ans: b
17. The metal in the liquid state is: 
(a) Zinc      (b) Mercury        (c) Iron      (d) Silver 
Ans: b
18. The unit of electric conductance: 
(a) ohm      (b) volt        (c) coulomb        (d) siemens 
Ans: d
19. Which is the smallest flower?
(a) Wolffia           (b) Arceuthobium        (c) Spinach          (d) Hibiscus 
Ans: a
20. The chemical used in the blood bank to prevent blood clotting: 
(a) Sodium citrate                   (b) Acetyl chloride 
(c) Sodium pentathone          (d) Sodium nitrate 
Ans: a
21. The Public Accounts Committee submits its report to: 
(a) President       (b) Cabinet          (c) Speaker     (d) Prime Minister 
Ans: c
22. Which Article provides for the office of the Attorney General of India? 
(a) Article 76        (b) Article 74     (c) Article 65       (d) Article 78 
Ans: a
23. The idea of suspension of fundamental rights during emergency is borrowed from: 
(a) Canada   (b) Japan   (c) Germany        (d) USA 
Ans: c
24. The termination of a session of the House by the President? 
(a) Prorogation   (b) Dissolution    (c) Sine die    (d) Adjournment 
Ans: a
25. The committee which suggested the setting up of Lokpal and Lokayuktas. 
(a) Balwantrai Mehta Committee 
(b) First Administrative Reforms Commission 
(c) V.K. Krishtiamenon Committee 
(d) Ashok Mehta Committee
Ans: b
26. The permanent President of Constituent Assembly was: 
(a) H.C. Mukherjee       (b) Sachidananda Sinha 
(c) Rajendra Prasad      (d) K.M. Munshi 
Ans: c
27. The minimum age required to become the Vice-President of India? 
(a) 25         (b) 30          (c) 35        (d) 20 
Ans: c
28. Money bill deals with: 
(a) Article 112      (b) Article 114     (c) Article 110     (d) Article 116 
Ans: c
29. Which article deals with the reservation seats for the scheduled castes and scheduled tribes in every panchayat? 
(a) Article 216 D            (b) Article 243 D         
(c) Article 314 D           (d) Article 319 D
Ans: b
30. CAG can be removed by the President on same grounds and in the same manner as a/an _____. 
(a) Election Commissioner    (b) Attorney General 
(c) Chairman of UPSC            (d) Judge of the Supreme Court 
Ans: d
31. Srisailam hydel project is situated in: 
(a) Maharashtra   (b) Andhra Pradesh      (c) Gujarat     (d) Karnataka 
Ans: b
32. The father of Modem English education in India? 
(a) Hastings    (b) William Bentick  (c) Minto     (d) Charles Metcafe 
Ans: b
33. The width of Broad Gauge rail? 
(a) 1.676m                    (b) 0.762m          (c) 1m         (d) 1.435m 
Ans: a
34. Which is the first science city of India? 
(a) New Delhi      (b) Kochi    (c) Kolkata                    (d) Chennai
Ans: c
35. The only Jewish Viceroy of India. 
(a) Lord Irwin     (b) Lord Reading    (c) Lord Ripon     (d) Lord Minto 
Ans: b
36. Where is charminar fort situated? 
(a) Secunderabad          (b) Hyderabad    (c) Jaipur   (d) Bhopal 
Ans: b
37. Who was the second to offer the Individual Satyagraha of Mahatma Gandhi? 
(a) Nehru            (b) Subhash Chandra Bose    
 (c) Patel               (d) Raja Gopalachari 
Ans: a
38. The only Naval Aviation museum in Asia is located at: 
(a) Kerala   (b) Manipur         (c) Meghalaya    (d) Goa
Ans: d
39. The founder of the News paper 'Bombay Chronicle'? 
(a) Feroz-sha-Mehta     (b) Debendra Nath Tagore 
(c) Arabindo Ghosh       (d) Nehru 
Ans: a
40. The river known as the 'Life line of Sikkim'. 
(a) Lohit      (b) Dihang          (c) Teesta    (d) Mandovi 
Ans: c
41. India's first defence satellite built by ISRO: 
(a) GSAT-6          (b) GSAT-7         (c) RISAT-I         (d) DSAT-I 
Ans: b
42. The winners of 69th Santhosh Trophy football title 2015: 
(a) Railways          (b) Services         (c) Punjab              (d) West Bengal 
Ans: b
43. The Keralite who honoured with the Pushkin Medal in 2015 instituted by the Russian government: 
(a) ONV Kurup    (b) M.T. Vasudevan Nair 
(c) K.R. Meera    (d) Benjamin 
Ans: a
44. The theme of the International Women's Day 2015: 
(a) Women in Decision making 
(b) Equality for women is Progress for All 
(c) Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it
(d) Equal Rights, Equal opportunities: Progress for all 
Ans: c
45. The actor who bagged best actor award in 87th Oscar: 
(a) Leonardo Dicaprio           (b) Mark Rylance 
(c) Jamie Foxx                       (d) Eddie Redmayne 
Ans: d
46. The venue of G4 Summit 2015: 
(a) Germany         (b) Tokyo     (c) New York    (d) New Delhi 
Ans: c
47. 'The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years' is the book written by: 
(a) Pratibha Patil                   (b) Pranab Mukherjee  
(c) Sonia Gandhi                    (d) Tim Bell 
Ans: b
48. "He named me Malala' is the documentary film directed by: 
(a) Davis Guggenheim           (b) Eduardo Montes 
(c) Shyam Benegal                  (d) Clio Barnard 
Ans: a
49. The present attorney general of India: 
(a) Ranjith Kumar        (b) Nripendra Misra 
(c) Mukul Rohatgi        (d) Soli Sorabjee
Ans: c
50. The multinational company which is authorised to construct Vizhinjam International Seaport: 
(a) Dubai Ports World           (b) Adani Group 
(c) Altria Group                     (d) Servcorp 
Ans: b
51. What is the number of women members included in the one neighbourhood group? 
(a) 10-15     (b) 20-30   (c) 10-20    (d) 30-50 
Ans: c
52. `Padhe Bharat Badhe Bharat' is a nation wide sub-programme of: 
(a) SSA       (b) RMSA   (c) MDM   (d) None of these
Ans: a
53. To create efficient and effective institutional platforms for rural poor is the aim of: 
(a) Ajeevika          (b) RMSA  (c) SGSY   (d) AAY 
Ans: a
54. Which of the following is the governing body of SAY? 
(a) Ministry of Local Self Government   
(b) Ministry of Rural Development 
(c) Panchayat Raj institutions 
(d) None of the above 
Ans: b
55. The Scheme which aims to build infrastructure and bringing basic amenities to rural India. 
(a) SGSY    (b) JRY      (c) NFFWP          (d) Bharat Nirman 
Ans: d
56. To provide additional wage employment in rural areas and also food security, alongside creation of durable community, social and economic infrastructure in the rural areas' is the main objective of which of these scheme? 
(a) SGRY    (b) SAY      (c) PMRY   (d) SJSRY  
Ans: a
57. The sponsorship ratio of central government and state government as per National Rural Employment Programme: 
(a) 50:50    (b) 60:40   (c) 75:25    (d) 100% centraly sponsored 
Ans: a
58. The beneficiaries of the Development of Women and Children in Rural Areas are: 
(a) Urban Women under SC/ST category 
(b) Rural Women under SC/ST category 
(c) Rural Women under below poverty line 
(d) Urban Women under below poverty line 
Ans: c
59. The number of girl child beneficiaries in a family under Balika Samridhi Yojana are limited to: 
(a) 1      (b) no limit       (c) 2          (d) 3 
Ans: c
60. What is the percentage of the deposited amount given to the depositor under Mahila Samridhi Yojan by the government in the form of encourage amount? 
(a) 50%      (b) 25%       (c) 75%  (d) 35%
Ans: b
61.  _____ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly. 
(a) Servers           (b) Super computers    
(c) Laptops          (d) Mainframes 
Ans: b
62. Each excel file is called workbook because: 
(a) It can be modified 
(b) It can contain text and data 
(c) It can contain many sheets including work sheets and chart sheets 
(d) We have to work hard to create it 
Ans: c
63. When hacking is used sometimes for good reasons, and sometimes for malafide it is called _____.  
(a) White Hat Hackers          (b) Black Hat Hackers 
(c) Gray Hat Hackers            (d) All of these 
Ans: c
64. Section 73 of IT Act 2000 deals with: 
(a) Recognition of foreign certifying Authorities 
(b) Penalty' for failure to furnish information return etc. 
(c) Penalty for publishing false digital signature 
(d) All of the above 
Ans: c
65. A compact disc (CD) is a data storage of the type: 
(a) Magnetic        (b) Optical  (c) Electrical        (d) Electromechanical 
Ans: b
66. Most World Wide Web pages contain commands in the language. 
(a) NIH      (b) URL     (c) HTML             (d) IRC       
Ans: c
67. The term associated with processing, speed of computer: 
(a) MIPS    (b) RPM     (c) DPI       (d) PPM  
Ans: a
68. The ALU of a computer responds to the commands coming from:
(a) Primary memory              (b) Control Unit 
(c) External memory             (d) Cache memory 
Ans: b
69. _____ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. 
(a) An instruction    (b) Software   (c) Memory   (d) A processor 
Ans: b
70. The process of eliminating programming faults are called by: 
(a) Processing     (b) Debugging     (c) Backup           (d) Navigation 
Ans: b
71. The idiom 'To turn a deaf ear' means: 
(a) Obey     (b) Disregard       (c) Reject   (d) Defy 
Ans: b
72. Though we expected her, she _____.  
(a) turned up                (b) turned off      
(c) did not turn up        (d) did not turned up
Ans: c
73. Had he been careful the accident _____. 
(a) would have happened                (b) would not happen 
(c) would not have happen             (d) would not have happened 
Ans:d
74. 'Let the patient be examined' Change the voice. 
(a) The patient examine let             (b) Examine the patient 
(c) Be examine the patient              (d) You examine the patient 
Ans: b
75. The correctly spelt word is: 
(a) Sychology      (b) Phosphorescence 
(c) Reccomend    (d) Vaccation 
Ans:b
76. Synonym of the word 'Impertinent' is: 
(a) Thoughtless   (b) Irritable          (c) Impudent      (d) Sceptical
Ans: c
77. The principal declared that Monday _____ a holiday. 
(a) would be        (b) will be  (c) can be   (d) may be 
Ans: a
78. Many people have died _____ Malaria. 
(a) from      (b) by        (c) of                    (d) with 
Ans: c
79. The opposite of 'optimistic' is: 
(a) obedient         (b) pessimistic    (c) mystic   (d) orderly
Ans: b
80. Report the following sentence. "Has your wife gone to the school"? asked him. 
(a) I asked him whether his wife had gone to the school 
(b) I asked him if his wife has gone to the school 
(c) I asked him that whether had his wife gone to the school 
(d) I asked him has his wife gone to the school
Ans: a 
 


 
 
 
 
