World Best General Knowledge


1. Greek Mathematician who is regarded as The Father of Geometry':
(a) Archimedes   (b) Pythagoras    (c) Euclid (d) Epicurus
Ans: c


2. The Portuguese Navigator who led the expedition which completed the first circumnavigation:
(a) Columbus      (b) Magellan        (c) Cook    (d) Cabral 
Ans: b

3. Who was known as lady with the lamp'?
(a) Joan of Arc              (b) Florence Nightingale
 (c) Mother Theresa     (d) None of these
Ans: b

4. Magellan was killed in:
(a) Philippines              (b) Indonesia       (c) Sri Lanka       (d) China
Ans: a

5. Voltaire was a/an _____ philosopher:
(a) Greek             (b) German         (c) French           (d) American
Ans: c

6. Who gave Pacific Ocean that name?
(a) Cabral      (b) Magellan     (c) Vasco da Gama      (d) Columbus
Ans: b

7. Who developed mercury thermometer?
(a) Torricelli        (b) Fahrenheit     (c) Marconi         (d) Edison
Ans: b

8. Who developed telescope and discovered four satellites of Jupiter?
(a) Newton          (b) Galileo          (c) Herschel       (d) Tombaugh
Ans: b

9. The father of English poetry:
(a) William Shakespeare        (b) Byron
(c) Shelly                                (d) Geoffrey Chaucer
Ans: d

10. The first president of USA:
(a) Abraham Lincoln    (b) Thomas Jefferson
(c) James Madison       (d) George Washington
Ans: d

11. Who developed petrol driven internal combustion engine?
(a) Gottleib Daimler     (b) Karl Benz
(c) Cockrell                   (d) Wright brothers
Ans: a

12. Who invented radio and wireless system? 
(a) Marconi         (b) Faraday          (c) Newton          (d) Huygens
Ans: a

13. Who authored 'Tropic of Cancer' and Tropic of Capricorn'?
(a) Mink Miller             (b) Henry Kissinger
(c) Henry Miller           (d) Pearl S. Buck
Ans: c

14. Homer authored the epics The Iliad' and The Odyssey', was a/an _____   writer.
(a) Greek             (b) Italian            (c) French           (d) German
Ans: a

15. The US diplomat Henry Kissinger shared Nobel Peace Prize with Le Duc Tho for negotiating the Vietnam issue, for the year.
(a) 1973      (b) 1974     (c) 1975      (d) 1976
Ans: a

16. Who invented Safety lamp?
(a) Alfred Nobel            (b) William Ramsay
(c) Edison                      (d) Humphrey Devy
Ans:  d

17. Isac Newton who is famous for his discovery of Laws of gravitation and three laws of motion, was born in:
(a) France            (b) Germany       (c) Spain              (d) England
Ans: d

18. Who discovered steam engine?
(a) James Watt   (b) Daimler         (c) Chrysler         (d) Benz
Ans: a

19. Who wrote 'Paradise Lost?
(a) Shelly             (b) Keats             (c) John Milton   (d) Shakespeare
Ans: c

20. Who is known as the maid of Orleans?
(a) Mother Theresa      (b) Joan of Arc   
(c) Cleopatra                 (d) Florence Nightingale
Ans: b

21. Goethe was a/an _____ writer.
(a) Italian             (b) English                    (c) German                   (d) French
Ans: c

22. Who postulated Atomic Theory?
(a) Heisenberg              (b) Nails Bohr
 (c) Madam Curie         (d) John Dalton
Ans: d

23. John Logie Baird invented:
(a) Computer                (b) Typewriter   
(c) Gramophone                    (d) Television
Ans: d

24. The first Roman Catholic to become the US president:
(a) Theodore Roosevelt          (b) Eisenhower
 (c) FD Roosevelt                             (d) John F Kennedy
Ans: d

25. Kamal Ataturk is regarded as the builder of modern ____.
(a) Egypt             (b) Greece                    (c) Turkey           (d) None of these
Ans: c
Tags