(b) Adenosin diphosphate 
 (c) Guanosin diphosphate     
(d) Guanosin triphosphate
(d) Guanosin triphosphate
Ans: a
2. The vast portion of the body's weight is made up of: 
(a) Bones    (b) Water   (c) Organs           (d) Skins, Tissues 
Ans: b
3. Who created the world's first implantable artificial kidney? 
Ans: Shuvo Roy
4. While sleeping, a person's blood pressure _____. 
(a) increases        (b) decreases       (c) no difference           (d) zero 
Ans: b
5. The organ which is primarily concerned with immunity: 
(a) Kidney            (b) Liver     (c) Lymphatic tissue    (d) Thyroid 
Ans: c
6. Which disease causes the death of the largest number of children in the world? 
Ans: Pneumonia 
7. The liquid that gives softness to skin and hair: 
Ans: Sebum 
8. The cell which is affected by Human Immuno Virus: 
Ans: Limphocyte
9. Which bird is called 'Stupid Bird'? 
Ans: Duck 
10. The important contractile proteins in a muscle are: 
(a) Actin and Myosin             (b) Actin and Tropomyosin 
(c) Myosin and Troponin       (d) Troponin and Tropomyosin 
Ans: a
11. Which of the following organelles is called 'atom bombs'? 
(a) Microtubules                    (b) Nucleolus 
(c) Golgi bodies            (d) Lysosome 
Ans: d
12. Insufficient blood supply in the human body is referred to as: 
(a) Ischaemia      (b) Hyperemia    (c) Hemostasis    (d) Haemorrhage 
Ans: a
13. Which part of the body vibrates when a mosquito makes noise? 
Ans: Wing 
14. The dance of bee is in the shape of which number? 
Ans: 8 
15. DOT treatment is related to: 
Ans: Tuberculosis 
16. Pouring kerosene oil on stagnant water reduces mosquito problem because it: 
(a) is highly toxic to the mosquitoes        (b) repels the mosquitoes 
(c) interrupts the breathing of larvae
 (d) interrupts the mating of adults 
Ans: c
17. A hereditary disease in which the blood does not clot and the affected person may bleed to death even from a small cut, is called: 
(a) Leukemia                 (b) Haemophilia  
(c) Chikun Guniya        (d) Anaemia 
Ans: b
18. Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the: 
(a) Small intestine        (b) Liver              (c) Kidney   (d) Stomach 
Ans: d
19. Palak leaves rich in: 
(a) Vitargin A                (b) Iron       (c) Carotin          (d) Cystine 
 Ans: b
20. Which one of the following was not proposed by Charles Darwin? 
(a) Survival of the fittest                           (b) Natural selection 
(c) Inheritance of acquired characters      (d) Struggle for existence 
Ans: c
21. Angiology is the study of: 
(a) blood vessels           (b) Heart    
(c) Ageing                     (d) Nervous system 
Ans: a
22. The heart beat rate of elephant per minute: 
Ans: 25 
23. Nitrogen base found in RNA: 
Ans: Urasil
24. Hypoxia is a phenomenon that occurs in: 
(a) Stratosphere                      (b) Human. body 
(c) Aquatic environment        (d) None of these 
Ans: c
25. Fire fly gives us cold light by virtue of its: 
(a) Flourescence           (b) Phosphorescence 
(c) Effervescence           (d) Chemiluminescence
Ans: d
 


 
 
 
 
